Hani bazı yemekler vardır ya Anne yemeği :) bu yemekte benim için öyle bir yemek , sayılı pişirmişimdir.Tabi sık sık yapmayınca her seferinde annemi arar tarifi tekrar alırım.Bu günde annemi arayıp tarifi tazeledikten sonra pişirdim.Tarif aslında çok kolay.Ben 1 su br. mercimeği bir iki taşım kaynattıktan sonra süzdüm.Ayrı bir tencerede 1 büyük soğanı doğrayıp kavurduktan sonra içine bolca nane ve salça koyup biraz da beraberce kavurdum.Daha sonra süzdüğüm mercimekleri koyup biraz da onları kavurdum ve üzerine suyunu ekledim kaynayınca içine ufak bir kase kadar annemin yaptığı erişteden ekledim.Mercimekler ve erişteler pişince bol vitaminli yemeğimiz hazır....
Şimdi de Gelelim Yeşil Mercimeğin Faydalarına:
Tanelerin dış kısmında çözünebilen ve çözünemeyen posa, iç kısmında nişasta ve protein bulunur. Yağ içeriği çok düşüktür ve çoğunluğu doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Ayrıca yeşil mercimek kolesterol içermez. Yeşil mercimek protein, karbonhidrat; lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamin ve yüksek oranda folik asit içerir. İçerisindeki kompleks karbonhidrat ve protein zenginliğinden ancak doğru şekilde hazırlanıp pişirildiğinde yararlanılabilir. Havadaki azotu toprağa bağlayan birkaç kurubaklagil türünden biridir ve içerdiği besin maddelerinin yanında, köklerinde %5-20 oranında azot bulunması toprağın verimliliğini artırmada da çok önemli bir bitki olduğunun göstergesidir.
4 temel besin grubundan birini oluşturan et, yumurta ve kuru baklagiller grubu içinde yer alır. Kuru baklagiller besin öğesi bileşimi ve posa içeriği açısından haftada en az 3 kez mutlaka tüketilmelidir. Yeşil mercimek özellikle kadın sağlığı açısından çok önemlidir. Sindirim sistemi hastalıklarının, bazı kanser türlerinin, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde çok önemlidir.
Hayvansal kaynaklı protein tüketimi yetersiz olanlarda, yağ ve kolesterolden kısıtlı diyet tedavilerinde, zayıflama amaçlı hazırlanan diyet programlarında, liften zengin beslenmenin gerektiği durumlarda tüketimi artırılarak protein gereksinimi karşılanabilir.
Ancak protein kalitesini artırmak için mutlaka tahıllarla birlikte tüketilmelidir. Pişirme usullerine uygun olduğunda ve C vitaminlerinden zengin sebze ve meyvelerle tüketildiğinde yapısındaki demir ve kalsiyumun biyoyararlılığı (vücutta kullanımı)artar. Örneğin; 1 porsiyon mercimek yemeği, 1-2 dilim tam tahıl ekmeği ve taze mevsim salata ile birlikte yenildiğinde protein kalitesi artar.

0 yorum: