Bugün bir arkadaşım tarafından e-postama gelen bir maili sizlerle paylaşmak istedim, havaların ısınmasıyla maalesef ekmekler daha az dayanır oldu. En azından bu tariflerden birini kullanarak ekmek israfının önüne gecebiliriz!
Arkadaşlar;
Dunyada bu kadar ac insan varken, kaprisimiz (hatta şimarikligimiz) nedeni ile "cöp" olan bayat ekmekleri, ziyan etmeyip degerlendirmek icin bu tariflerden faydalanabiliriz. Ozellikle bazilari gercekten cok lezzetli.

 
1.EKMEK KAVURMASIBayat ekmek lokmalar halinde dogranir. Kizartilmiş yag ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 cay bardagi soguk su, uzerine serpilir.Kariş tirildiktan sonra kapagi kapatilip 5 dakika pişirilir.
2.PAPARABayat ekmekler, cukur bir kaba kuşbaşi dogranir. Halka halka dogranmiş sogan, tereyagi veya zeytinyaginda kavrulur. Ardindan tuz ve su eklenip kaynatilir. Uzerine tulum peyniri dokulur. Bir sure ilimaya birakildiktan sonra cukur kaptaki ekmeklerin uzerine dokulur.
3.TIRITBayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir. Kiyilmiş sogan tuz ile oldurulup ekmek dilimleri uzerine doşenir. Sonra uzerine haşlanmiş kemikli etin suyu dokulur. Dileyen, maydanoz veya sumak serpebilir.
4.EKMEK SUPURGESIBayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir. Bir tencerede su kaynatilip ekmek dilimlerinin uzerinde gezdirilir. Ardindan sarimsakli yogurt dokulur. Bir tavada yag ile kavrulan salca ve kirmizi pul biber karişimi uzerinde gezdirilir.
5.EKMEK OGMASIBayat ekmeklerin ici ufalanir, eritilen tereyagina dokulerek kavrulur.Ustune bir yumurta kirilip ekmek ufaklari ile alt ust edilir. 1 bardak sut dokup yeniden kariştirilir. Cok hafif ateşte sut cekilinceye kadar bekletilir. Cekilince ateşten alinir, ustune bez konularak demlendirilir. Ilik yenilir.
6.YALANCI PACAKup şeklinde dogranan sogan, tencerede, 1 yemek kaşigi tereyagi ile kavrularak pembeleştirilir. Uzerine salca ilâve edilerek eritilir. Dovulmuş 2 diş sarimsak, 1 limonun suyu, tuz, kirmizi toz biber ve et suyu katilir. Bayat ekmek kup şeklinde dogranarak tereyaginda kavrulur. Kitirlaşinca, corba kâsesine doldurulan corbanin uzerine dokulur.
7.KALACUºBayat ekmek, kupler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kiyilmiş sogan, kizdirilmiş margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Ayran kivamina getirilen yogurt ve su, yag ve soganin bulundugu tavaya eklenir.Birkac dakika kaynatildiktan sonra, oluşan karişim derin kapta bulunan dogranmiş bayat ekmeklerin uzerine dokulur kapagi kapatilir.Biraz ateşte tutulduktan sonra hemen yenir.
8.EKMEKLI OMLET4 dilim bayat ekmek kup şeklinde kesilip tereyaginda kizartilir. 8 yumurta, 2.5 su bardagi sut, tuz ve muskat kariştirilip, iyice cirpilir. Bu karişimdan 4 ayri omlet pişirilir. Uzerine kup şeklinde dogranmiş kizarmiş ekmek ve kup şeklinde dogranmiş domatesler koyulup ikiye katlanir.
9.EKMEK KARIŞTIRMASI
Bayat ekmek lokmalar halinde dogranir. 3 yemek kaşigi margarin tencerede eritilir. Erimiş tereyagina kaşik ucu ile salca koyulur. Uzerine 3-4 yumurta kirilir; kariştirilarak pişirilir. Karabiber serpilir. Dogranmiş ekmekler ve maydanoz da eklenip kisIk ateşte biraz kariştirilir. Kapagi kapatilip 6-7 dakika ekmekler yumuşatilir.Cacik veya salata ile yenilebilir.
10.YUMURTALI EKMEK AŞI
Ekmek dilimleri kup şeklinde dogranip firinda kitirlaştirilir. Piyaz dogranmiş sogan, bir tavada 1/2 cay bardagi sivi yag ile pembeleştirilir. 1 corba kaşigi salca,1 cay bardagi su eklenip birkac dakika kaynatilir. Dogranmiş ekmekler, soganlar ile kariştirilip tavanin kenarlarina cekilir.Tavanin ortasina 2 yumurta kirilir. Uzerine tuz ve karabiber ekilir.Kapagi kapatilarak, yumurtalar pişirilir 4 diş sarimsak dovulup yogurda katilir. Sarimsakli yogurt servis tabagina alinir. Uzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtali ekmek aşi, bozulmadan cikarilir.1 corba kaşıgi erimiş margarinde kirmizi pul biber hafifce yakilir. Biberli yag, yemegin uzerine gezdirilir.
11.EKMEKLI EZME2 dilim bayat ekmegin kabuklari kesilip atilir. Dilimler cukur bir tabaga koyulup uzerine soguk su dokulur. 5 dakika bekleyince cikarilir; suyu suzulup ufalanir.Ufalanmiş ekmekler, 3 yemek kaşigi dovulmuş ceviz ici ve 2 diş dovulmuş sarimsak, 2şer yemek kaşıgi zeytinyagi, yogurt, limon suyu ve 2şer cay kaşigi domates ve biber salcasi iyice kariştirilir. Elde edilen karişim servis tabagina koyulur,pul biber ekilir. Birkac 1/2 ceviz ve maydanoz ile suslenir.
12.BAYAT EKMEK KOFTESIBayat ekmek islatilir; sIkilarak suyu suzulup bir kaba alinir. 100 gr kiyma 1 baş sogan rendesi, kimyon, kofte bahari, tuz ile yogrulup kofte şeklinde parcalara ayrilir.Kofteler kizgin yagda kizartilip emici bir kâgit uzerine cikarilir.
13.PEYNIRLI BAYAT EKMEK KOFTESI1 adet bayat ekmek, su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanir. Icine 1/2 kalip sert beyaz peynir rendelenir 1 demet maydanoz dogranir; 2 yumurta kirip,1 adet orta boy sogan rendelenir. Tuz, kofte bahari ve pul biber katilir. Yogrularak kofte şeklinde parcalara ayrilir. Una, cirpilmiş yumurtaya, sonra da galeta ununa bulanip kizgin yagda kizartilir. Uzerlerine kurdan batirilarak servise cikarilir.
14.BAYAT EKMEK PIZZASI
Ekmekler dilimlenip kup kesilir. Margarin ile yaglanmiş ve un serpiştirilmiş firin tepsisine yayilir. 4 yumurta cirpilir, icine 2 su bardagi sut, 1 paket kabartma tozu, 1/2 cay bardagi sivi yag katilir. Tekrar cirpilip ekmeklerin uzerine dokulur. 1 gun bekletilebilecegi gibi hemen de pişirilebilir. Firina verilmeden once, uzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis yerleştirilir. Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir. Bunlarin uzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.
15.DILIM PIZZASI
Bayat ekmek dilimlerine tereyagi surulur. Yumurta, beyaz peynir veya cokelek, maydanoz ve pul biber kariştirilip ekmek dilimlerinin uzerine bolca surulur. Bu karişima kucuk dogranmiş domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar firinda kizartilir.
16.KETCAPLI DILIM PIZZASIBayat ekmek dilimleri, yaglanmiş tepsiye dizilir. 1 corba kaşigi salca, 1 corba kaşigi ketcap, 2 yumurta, 1 tatli kaşigi kekik ve 1 cay bardagi sivi yag cirpilir. En son ezilmiş beyaz peynir katilir ekmek dilimlerinin uzerine surulur. Orta isili firinda, pembeleşene kadar kizartilip, sicak servis yapilir.
17.DILIM KAYGANASI
2-3 yumurta cirpilip 1 kahve fincani sut veya su ile kariştirilir. Bayat ekmek dilimleri ,bu karişima bulanip kizgin sivi yagda kizartilir.
18.TIYRITIBayat ekmek dilimleri firinda kitirlaştirilir. 3 diş sarimsak dovulup tereyaginda cevrilir. Bolca toz kirmizi biber, tuz ve 1 fincan su eklenip hemen ateşten alinir dilimleri uzerinde gezdirilir.
19.BAYAT EKMEK KANEPESI
1 corba kaşigi salca, 1/2 cay bardagi yag, 1 tatli kaşigi kekik, 1/2 cay bardagi sut, 200 gr. ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta iyice kariştirilir. Bu karişim, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine surulur.Dilimler, firin tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kizartilir. Sonra;dilimlerin uzerine birer ince dilim domates, bunun uzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilir. Kanepeleri kurdanli olarak servis tabagina alip, sogutmadan, marul yapraklariyla servise yapilir.
20.TUTMAC
3 su bardagi toz şeker, ayni miktarda su ve 1/2 limon suyu kariştirilip kaynatilir. Elde edilen şurup sogumaya birakilir.Bayat ekmek kup kup dogranir.Zeytinyagi , tavada yakilmadan kizdirilir. Dogranmiş ekmekler, cirpilmiş yumurtaya bulanarak, kizgin yagda kizartilir. Kizaran ekmekler şuruba atilir.Bir yandan kizartma işlemi surdurulurken, ote yandan şurubu ceken ekmekler servis tabagina cikartilir. Kizartma bitince, servis tabagina cikarilmiş ekmekler uzerine tarcin, susam, badem, ceviz, findik, gul suyu serpilir. Hafifce kariştirilir. Istenirse kalan şurup da ekmeklerin uzerine gezdirilir.

0 yorum: