Bundan yaklaşık 5 yıl önce eşimin görevi nedeniyle, Antalya'nın küçük bir ilçesi olan Gazipaşa'ya gittiğimizde, ilk defa kendi başıma ev yoğurdunu o zamanlar yapmıştım....Tabii orada süte ulaşma imkanımız iyiydi. İnekleri olan komuşumuza tenceremizi alıp gidiyorduk, gözümüzün önünde tertemiz, katkısız sütü sağıp veriyordu bize.Bende güzelce kaynattıktan sonra kaymağını alıp yoğurt yapıyordum...Oradaki görevimiz bitip tekrar Antalya'ya döndüğümüzde yoğurt yapmayı neredeyse unuttum.Son zamanlarda marketlerde satılan ev yapımı yoğurtları alıyorduk.İstanbul'da ise komşularımdan apartamana sütçü geldiğini ve deneyenlerin memnun kaldığını duyunca bu hafta bende denemek için  süt alıp yoğurt yaptım.Açıkçası uzun bir zamandan sonra tekrar yoğurt mayalarken biraz tedirgin oldum. Ama mayalanıp da yediğimizde sonuç güzeldi...
  Denemek için 2 kg süt aldım.Kaynattıktan sonra ılımaya bıraktım.Başka bir kasede yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar yoğurdu bu sütle incelttikten sonra sütün içine yavaş yavaş ekleyip tahta kaşıkla karıştırıp üşümesin diye sıkıca örttüm.Geceden mayaladığım yoğurdu sabah buzdolabına koydum.Mayalarken tencerenin kapağını kapatmadan önce üzerine temiz bir bez örttüm ki buharlaşıp yoğurdun üzerine sular damlamasın...Bir de yeni bir şey öğrendim sütü fırında mayalıyorlarmış.Onu da denediğimde ayrıntıları paylaşırım inşallah...

2 yorum:

reyhan kokulu mutfağım dedi ki...

benimki sulu oluyor evdekilerde pek sevmiyorlar:( seninki çok güzel görünüor ellerine emeklerine sağlık...

Bir Dilimcik Mutluluk dedi ki...

şehrinaz hanım bahsettiğim gibi üzerine kapağı kapatmadan önce bir bez örtmenin faydası var...isterseniz bir de böyle deneyin